Art nouveau
Art nouveau werd in 1893 in België toegepast met de bouw van het Tassel Hotel door de architect Victor Horta. Het duurde tot 1919 om plaats te maken voor Art Deco. De twee art nouveau-scholen boden zeer verschillende stijlen die toch harmonieus samengingen: enerzijds de bloemrijke Art Nouveau, eerder botanisch en geïnspireerd door planten, met soms overvloedige versieringen, geïnspireerd door de rococo stijl en anderzijds de geometrische Art Nouveau, abstract en soberder, geliefd om zijn modernere visuals.

Bakeliet
Bakeliet was de eerste synthetische kunststof. Dit is de gebruikelijke naam voor polyoxybenzylmethyleenglycolanhydride, waarbij "bakeliet" wordt geregistreerd door Momentive Specialty Chemicals GmbH.
Bakeliet was een van de eerste synthetische kunststoffen die veel gebruikt werden tijdens de industriële revolutie. Resistent en goedkoop was bakeliet perfect aangepast aan de behoeften van de fabrieken. Het meest opmerkelijke gebruik ervan was ongetwijfeld voor de beroemdste telefoon  met draaischijf ter wereld: de Ericsson DBH 1001, ook bekend als "The Bakelite Phone" in Amerika.

Bic Cristal-pen
De Bic Cristal-pen is de meest gebruikte balpen ter wereld. Het maakt deel uit van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York als tijdloos voorbeeld van industrieel design. Het wordt sinds 1950 in massa geproduceerd en er zijn er al meer dan 100 miljard exemplaren van verkocht.
Umberto Eco becommentarieerde de Bic Cristal als "het enige voorbeeld van het bereikte socialisme. Het vernietigt elk recht op eigendom en elk sociaal onderscheid”.

Citroën DS
De Citroën DS is een van de bekendste Franse auto's. Hij werd tussen 1955 en 1975 geproduceerd en het elegante ontwerp is ontstaan uit de gezamenlijke inspanningen van Flaminio Bertoni en André Lefèbvre.
Het ontwerp is sterk geïnspireerd op industriële scholen, Bertoni staat zelf bekend om zijn relaties met het milieu van industriële scholen. De DS was een succesproduct dankzij zijn futuristisch design en voorbeeldige wegligging. 

Dieter Rams
Dieter Rams (20/05/1932) is een Duitse industrieel ontwerper die voornamelijk voor Braun werkte.
Hij is een bekende figuur in de industriële design, bekend om zijn strakke maar praktische esthetiek (de T1000CD-radio uit 1968 is een perfect voorbeeld van zijn werk).
Hij heeft vele onderscheidingen ontvangen voor zijn ontwerpen en is nog steeds dicht betrokken bij de industrie.

Hollophane lamp
In 1896 werd het bedrijf Holophane opgericht. In eerste instantie gespecialiseerd in glaswerk, produceerde het bedrijf al snel gespecialiseerde glazen (openbare verlichting, lenzen, koelkast tank) en vervolgens lampen, bestaande uit een metalen frame en een glazen bol. Ze zijn gespecialiseerd in het verlichten van werkplaatsen, zodat er zoveel mogelijk ruimte wordt verlicht.
Holophane-kloklampen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun "dubbel" glaswerk, waardoor ze hun zo karakteristieke gereflecteerde licht krijgen.

Isaac Merrit Singer
Isaac Merrit Singer (1811-1875) was Amerikaanse acteur, uitvinder en ondernemer. Hij was vooral bekend om zijn innovatieve naaimachines. Hij richtte de "Singer Sawing Machine Company" op, later omgedoopt tot "The Singer Company".
Samen met haar gamma naaimachines, zal het bedrijf Singer meubels voor fabrikanten produceren. Daar textiel het vlaggenschip is van de industrie begon het bedrijf Singer ook complete werkplaatsen te leveren, inclusief naaimachines, krukken, lampen.......
Zo ontstond een nieuw gamma industriële meubelen, waaronder de zeer beroemde "Singer chair", waarvan de verstelbaarheid in de hoogte een sterk verkoopsargument was.

Industriële kleerkast (‘locker’)
In 1893 legde een wet de installatie van kleedkamers op in fabrieken. De industriële lockerkast werd gedefinieerd als "Kleine kasten waarin arbeiders hun straatkleren kunnen schikken voordat ze hun werkkleding aantrekken".
Het werd al snel een belangrijk meubelstuk met zeer snel een uniforme esthetiek: een metalen meubelstuk van ongeveer 2 meter voor 50 cm zij- en diepte met ventilatie aan de bovenkant.
Natuurlijk was metaal al snel het referentiemateriaal voor industriële kasten. Ze waren brandbestendig en ook makkelijk om in massa te produceren.

Industriële stijl
De industriële stijl verscheen in de jaren 1900 en stond, zoals de naam al doet vermoeden,  aan de basis van een ontwerp voor gebruik in fabrieken. Het moesten solide en functionele meubels zijn, maar ook gemakkelijk reproduceerbaar om op grote schaal te kunnen worden geproduceerd. Het sleutelwoord is "inspelen op de behoeften van de markt".
Het is nu een stijl die de esthetiek, ergonomie en functionaliteit van een product probeert te combineren. Het referentiemateriaal is natuurlijk metaal, maar hout, bakeliet of andere materialen kunnen ook deel uitmaken van het eindproduct. 

Jean Prouvé
Jean Prouvé (8/04/1901 - 23/03/1984) was een Frans ijzerwerker, autodidact architect en industrieel ontwerper. Hij is vooral bekend om de succesvolle aanpassing van de productietechnologieën van de industriële omgeving aan de architectuur, zonder afbreuk te doen aan de esthetiek.
Hij was ook betrokken bij het ontwerp van het meubilair.
Tot zijn bekendste prestaties behoren het tentoonstellingscentrum van Lille, de Japanse ambassade in Parijs en het Palais Omnisports in Parijs-Bercy. 

Jonathan Ive
Jonathan Ive (27/02/1967) is een ontwerper van Engelse afkomst, hij is de huidige Vice President van de Design Section bij Apple en staat bekend als de hoofdontwerper van het design van veel van de producten van het beroemde merk, waaronder de iMac, iPad, iPod en het nieuwste iOS7.

Knik armatuur lamp
De industriële revolutie heeft nieuwe behoeften aan het licht gebracht, vooral die van modulaire en verstelbare verlichting.
Het idee van gelede lampen is ontstaan in de jaren 1920. Heel eenvoudig in het begin zullen ze geleidelijk aan geavanceerder worden, om essentieel te worden voor het werk in fabrieken.
Bij de voorgangers kan men de "vette lamp" noemen, in het begin slechts met één gewricht naast de kap en de voet. Deze lamp moest met een moersleutel worden vastgezet en bij de eerste modellen waren de draden uitwendig.
Later werden andere, meer praktische en complete modellen ontwikkeld die nog steeds in gebruik zijn.
Wat de andere merken betreft, kunnen we ook "Jumo" noemen, dat een overvloed aan verschillende modellen aanbood voor alle smaken, waaronder het beroemde "Lucidus Bloc", een lamp die toegeklapt kan worden om een minimum aan ruimte in te nemen. 

Raymond Loewy
Raymond Loewy (5/11/1893-14/7/1986) was een gerenommeerd Frans industrieel ontwerper, bekend om zijn indrukwekkende projecten op grote schaal. Hij heeft voornamelijk in Amerika gewerkt en heeft voor vele grote merken gewerkt [Coca-Cola, Shell, Exxon, Lucky Strike, Studebaker, etc]. Hij was ook verantwoordelijk voor het interieurontwerp van Saturnus 1 en Saturnus 5. 

Roger Tallon
Roger Tallon (9/03/1929 - 20/10/2011) is een van de bekendste Franse industriële ontwerpers. Hij heeft aan talrijke projecten gewerkt, met name voor Peugeot, Kodak, La Mondiale en heeft verschillende hogesnelheidstreinen mee helpen ontwerpen. 

Smeedijzer
Smeedijzer is een ijzerlegering met een zeer laag koolstofgehalte. Het is herkenbaar aan de "nerf" waardoor het een houtachtig uiterlijk krijgt.
Voor de industriële ontwikkeling van staal was smeedijzer de meest voorkomende vorm van ijzer maar de relatieve kwetsbaarheid ervan verhinderde dat het werd gebruikt in de productie van wapens.
Het werd achterwege gelaten toen er meer resistente vormen van ijzer op de markt werden gebracht, maar het antieke en massieve uiterlijk heeft nog steeds een bijzondere aantrekkingskracht. Het is te vinden in veel omgevingen, met name in de industriële stijl, maar ook in de Art-Nouveau. 

Staal
Staal is een legering bestaand uit koolstof en ijzer geproduceerd sinds meer dan 4000 jaar. Het speelde een zeer grote rol in de industriële revolutie. Gemakkelijk te produceren, sterk en lichtgewicht, is staal het perfecte materiaal voor grootschalige productie. Met de noodzaak om brandwerende meubelen te maken, nam het een nog belangrijkere plaats in totdat staal het hout volledig verving in de fabrieken en vervolgens in de kantoren. 

SteelCase
Steelcase is een Amerikaans bedrijf dat in 1912 werd opgericht en zich in de eerste jaren specialiseerde in het maken van kluizen en archiefkasten. Rond 1915 werden er wetten ingevoerd die bedrijven verplichtten zich te voorzien van brandwerende meubelen. Dit hielp Steelcase al snel naar de top van de markt.
Steelcase is voortaan over de hele wereld verspreid. Hun gamma is geëvolueerd en heeft een meer "moderne" uitstraling gekregen, aangepast aan het design van de hedendaagse bedrijven. 

Tolix
Emblematische stoel van de industriële beweging. De Tolix-stoel werd in 1930 gedeponeerd door Xavier Pauchard. Dit model industriële stoel is oorspronkelijk ontworpen voor praktisch gebruik. Vandaag de dag is de Tolix-stoel een verzamelobject geworden. 

Verticale archiefkast
In de jaren 1920 waren branden in de Verenigde Staten een alledaagse angst. De meeste wolkenkrabbers hadden dus metalen meubels nodig. Een van de eerste meubels die in de kantoren van de bedrijven gebruikt werden was de beroemde verticale archiefkast, voornamelijk verdeeld door Steelcase.
Het was een zeer zwaar en uiterst resistent meubelstuk dat, dankzij een kogellagersysteem, met een simpele aanraking van de vinger kon worden geopend. Dit meubilair kon op zeer grote schaal geproduceerd en verkocht worden en was een tijd lang het symbool van de komst van de industriële revolutie in de kantoren.

Xavier Pauchard
Xavier Pauchard (1880-1948) was een Franse ambachtsman geboren aan het einde van de 19e eeuw. Hij creëerde het beroemde merk Tolix in 1930, waarvan het beroemdste meubel ongetwijfeld de beroemde industriële stoel "Chaise A" is.
De meubels van Pauchard waren bijna allemaal van metaal en stapelbaar. Het meubilair werd op grote schaal gebruikt in de openbare ruimte. Het gebruiksgemak ervan werd zeer gewaardeerd en het is dan ook een van de eerste toepassingen van het plaatwerk om meubels te maken.


Een klantenservice ter jouwer
beschikking
Een high level leveringsdienst, op
palet, voor een maximum veiligheid
Opname mogelijk
in ons magazijn
Veilige betaling